Hej och välkomna till mig och min värld!

Vem är då jag och varför har jag bestämt mig för att skriva om kost här på min hemsida…?

Kost har alltid varit en stor del av mitt liv; har tränat mycket ända sen jag var liten; lägg till hög ämnesomsättning på det så förstår ni att det har ätits en del genom mina år. När jag var yngre såg jag till att få i mig den mängd jag behövde för att orkar springa på fotbollsplan; frukost, lunch, TVÅ middagar och lite mellanmål på det var inte ovanligt! Grunden var ”bra” kost, sen jag fyllde upp med en lagom mängd fika, godis och snabbmat. Fortsatte äta som en stor karln även efter fotbollen men kunde då hålla mig till EN middag. Förutom att det är lite opraktiskt ibland och ganska dyrt så har jag tyckt att det varit ganska skönt att ”kunna äta vad man vill utan att tänka så mycket”. Men kunde jag verkligen det?

För ca 4 år slog jag hål på mina egna ord, på det fack jag hade placerat mig själv i när det gäller kosten… Jag har, så långt jag kan minnas, alltid åkt på mängder av infektioner varje år. Förkylning och halsont har varit en dryg men återkommande gäst i mitt liv sen ja, minst 15 år tillbaka. När jag blev ”vuxen” bestämde jag mig för ta reda på varför jag ständigt var sjuk. Efter flera års besök på hälsocentralen hade jag ännu inte blivit bättre. Det året jag var hemma från mitt jobb 4 månader av 12 pga sjukdom! (ja ni läste rätt) då ringde jag till infektionskliniken och krävde undersökning. Hittade en fantastisk läkare och under det året fick jag genomgå de flesta tester som finns för att finna att jag var helt frisk. Skönt, ja! Men varför blir jag då sjuk!? Testade därefter att gå till stans berömda ”flum flum dam” som jag så fint kallar henne. Hon har hjälpt många så jag gav det ett försök… Hon hittade inte heller något fel men gav mig lite tabletter som borde hjälpa.. det gjorde tyvärr inte det.

Så jag gjorde som alla andra… jag googlade! Hittade en kvinna som i stort sett hade levt mitt liv men genom att utesluta socker i sin kost hade hon blivit frisk. Jag funderade ganska länge innan jag testade ”hennes kost”; för ska jag vara ärlig så åt jag inte så mycket vitt mjöl och socker. Som sagt vanlig mat till grunden och fyllde upp med lite socker på lördagar, kalas och andra tillställningar. Men nu var jag ju lite desperat så jag testade. Jag var stenhårt i 6 månader; inget vitt mjöl, inget rent socker. (frukt och grönsaker åt jag!) Det var inte lätt kan jag säga; jäklar vad jag fick kämpa. Men när jag väl hade tagit mig över puckeln var det världens enklaste grej. Det smakade inte längre gott med godis, glass och choklad. (För mig var det bara lakrits som smakade likadant som förut.) Under den här tiden åt jag, om möjligt ännu mer mat, jag tappad nämligen i vikt när jag uteslöt sockret och det ville jag verkligen inte! Jag höll denna livsstil i nästan 1 1/2 år; INTE EN ENDA FÖRKYLNING! Därefter blev jag med barn och då ändrades något i kroppen. Jag släppte efter för sockret och landade någonstans mittemellan ”socker på kalas” och ”sockerfri”. (ok under julen var det lite mer än bara ”socker på kalas”, men ändå!) Självklart kom förkylningarna tillbaka!! Återigen låg man i sängen och var helt slut i kroppen… För 2 månader sen bestämde jag mig igen, nu ska jag tillbaka till det som verkar vara MIN balans! För varje dag blir det lättare och lättare och nu skulle jag nog våga säga att jag har hittat hem igen. Jag äter frukt, grönsaker, potatis, fullkornsprodukter, kött, fisk, fågel, nötter, mejeriprodukter m.m. Jag väljer att avstå från snabbmat, fika, godis, läsk, saft, osv.

För mig är det konstigt än idag; att den lilla mängd socker jag har ätit har påverkat mig och min kropp så mycket… Så jag erkänner nej, jag kan INTE äta vad jag vill! Min kropp är tydligen beroende av socker och därför väljer jag att avstå från det så mycket som möjligt!

Med denna historia så hoppas jag kunna inspirera er till att hitta ER balans när det gäller kost och vardag.

Steg 1 måste ju vara att hitta motivationen att ändra ett beteende, för mig var det min hälsa, för dig är det kanske något helt annat..?

Steg 2, och kanske den svåraste enligt mig, hitta en långsiktig och hållbar lösning!

Om din motivation ligger i att tappa vikt/gå upp i vikt så tänk på att lägga dig på en nivå du kan hålla resten av livet! Inget snabbfix till sommaren för att sen tappa allt till hösten. Varken kropp eller huvud mår bra av det.

Jag önskar att fler strävade efter en piggare och starkare kropp och lade kosten efter det istället för att hitta kostmotivationen enbart i spegeln och dra i 6.ans växel under några meter för att sen hamna tillbaka på start igen. Vi kanske borde påminna varandra att det finns andra växlar! Och fler somrar!

Det tog många år innan jag hittade min växel/min balans, och även om jag skulle sväva ut från den ibland så gör jag det med ett klart sinne och en medvetenhet som ingen kan ta bort!

Recepten som följer i den här bloggen är långt ifrån det nyttigaste ni har sett/kommer att se; men det kan vara en nyttigare variant att det ni äter idag. Och kanske är det ett recept för dig, kanske inte. Det är upp till dig, Jag vill bara visa att näringsrik mat inte behöver vara besvärligt, dyrt eller mindre gott! Jag har hittat min balans mellan vad jag tycker är gott, vad som funkar i min vardag och vad min kropp mår bra av. Har du hittat din?